Showing posts with label GARLIC. Show all posts
Showing posts with label GARLIC. Show all posts

Friday, 7 October 2016

KEPUTIHAN SEMASA HAMIL BAHAYA PADA IBU DAN ANAK

Keputihan masalah biasa wanita, namun adakah ia juga akan normal bagi ibu hamil. Sebarang masalah yang dihadapi oleh ibu mengandung harus dipantau dan diperiksa segera, dengan ini rawatan segera boleh diambil setelah mengesan perubahan yang tidak normal berlaku.
-POP

Keputihan Normal

Perubahan hormon yang dialami oleh ibu hamil tidak mengecualikan meraka menghadapi masalah keputihan atau leukorrhea,iaitu lelehan keputihan yang nipis dan kurang berbau dari vagina. Leukorrhea adalah normal semasa hamil dan tidak perlu di bimbangkan. Hormon estrogen yang membantu aliran darah ke bahagian pelvik dan meransang selaput lendir badan (leukorrhea) semasa hamil. Ia melindungi saluran kelahiran daripada jangkitan dan mengekalkan flora bakteria yang seimbang dan sihat dalam faraj.

 Keputihan Tidak Normal

Namun begitu, masalah keputihan ketika hamil boleh juga menjadi tidak normal apabila keputihan berwarna hijau atau atau kekuningan, berbau kuat dan disertai oleh kemerahan dan kegatalan. Ia mungkin jangkitan faraj yang paling biasa semasa mengandung seperti Candidiasis, juga  dikenali sebagai jangkitan yis. Jangkitan ini mudah dirawat. Satu lagi punca lelehan keputihan semasa mengandung yang tidak normal disebabkan oleh penyakit jangkitan seksual (sexually transmitted disease)    


Tanda Ibu Hamil Mengalami Keputihan

Lelehan faraj yang lebih banyak daripada biasa adalah normal bagi wanita hamil. Lelehan yang sihat bersifat cair dan berwarna seperti susu. Tetapi jika anda mengalami keputihan :
  • Lelehan menjadi pekat, berwarna putih seperti krim atau seperti keju kotej
  • Gatal, sakit atau warna kemerah-merahan di dalam atau sekeliling faraj atau punggung
  • Sakit apabila bersama suami
  • Sakit apabila membuang air kecil

Penyebab

Keputihan diakibatkan oleh kulat mikroskopik atau yis yang dipanggil candida albicans. Kulat ini ada dalam badan setiap orang. Ia merupakan sebahagian daripada sistem penghadaman dan secara umumnya, bakteria dalam badan mengawalnya.
Biasanya ia hidup dalam faraj tanpa memudaratkan dan kita mungkin tidak tahu ia berada dalam badan. Namun masalah timbul apabila terdapat ketidakseimbangan diantara jumlah yis dan mikro-organisma lain dalam badan. Anda lebih berkemungkinan mengalami keputihan jika:
  • Semasa hamil, faraj mengandungi gula yang tinggi yang dipanggil glikogen, dan ini menggalakkan pertumbuhan kulat.
  • Memakai pakaian ketat atau yang diperbuat daripada bahan sintetik, seluar jeans atau seluar dalam daripada nilon. Pakaian seperti ini panas dan menghalang peredaran angin, lantas menggalakkan pertumbuhan keputihan.
  • Menggunakan mandian buih berwangian atau pelapik seluar dalam beraroma yang mungkin menyebabkan ketidakselesaan.
  • Anda mengambil antibiotik. Antibiotik boleh mengganggu keseimbangan di antara mikro-organisma baik dan jahat yang tinggal di dalam perut anda.
  • Mengalami kencing manis atau diabetis gestasi yang tidak dikawal dengan baik.

Tidak Membahayakan Bayi

Keputihan tidak membahayakan bayi anda kerana terlindung di dalam uterus (rahim) anda dan tidak terjejas sama sekali.
Namun jika anda mengalami jangkitan ketika anda sakit bersalin, ada sedikit kemungkinan yang bayi akan dijangkiti apabila dia melalui faraj ketika keluar daripada rahim.
Jika bayi anda yang baru lahir mengalami keputihan, anda akan melihat tompokan putih di mulutnya. Jika anda menyusu badan, kedua-dua bayi dan ibu memerlukan rawatan  kerana keputihan ini boleh merebak ke payudara anda.  

Rawatan
  • Doktor akan memberi ubat jenis pessari atau krim anti kulit yang sesuai digunakan pada tahap kehamilan. Anda mungkin memerlukan rawatan penuh selama tujuh hari untuk menghapuskan keputihan dengan sempurna.
  • Sapukan yogurt asli dengan bakteria hidup ke dalam dan disekeliling faraj.
  • Pakai seluar dalam kapas, seluar panjang yang longgar atau kain.
  • Jangan berendam dalam mandian panas terlalu lama kerana ini menyediakan persekitaran yang hangat dan lembap yang sangat sesuai untuk pembiakan kulat. Jangan gunakan mandian buih yang mengandungi pewangi.
  • Lap punggung hingga ke bahagian hadapan sehingga benar-benar kering selepas anda ke tandas.
  • Pastikan faraj anda cukup basah sebelum anda bersama suami.

Tahukah anda?

Bawang Putih dapat membantu Keputihan ketika hamil yang tidak membahayakan bayi dalam kandungan

Bagi wanita hamil, bawang putih boleh membantu melancarkan peredaran darah, menurunkan tekanan darah dan mengurangkan tahap kolesterol. Bawang putih juga berpotensi mengurangkan keletihan semasa mengandung. Selain itu, kajian daripada Universiti Maryland Medical Center, menunjukkan bawang putih ini berupaya memusnahkan bakteria berbahaya, kulat dan virus. 

Tak lalu makan Bawang Putih kan?  Cara paling MUDAH adalah:-


11156123_10153246008647838_8646684076981371460_n
Shaklee Garlic Complex dibuat dari bawang putih jenis premium bebas dr racun perosak dan ditanam secara organik di US. Dihasilkan secara eksklusif pd suhu bilik tanpa haba utk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif. Bukan semua garlic tablet dipasaran ada Allicin aktif tau. So anda kena bijak memilih!!
Allisin adalah sebatian yang berasal daripada bawang putih dan banyak faedahnya. Allisin tidak terdapat dalam bawang putih biasa sebaliknya ia dihasilkan apabila bawang putih dipotong halus atau dihancurkan. Bawang putih secara tradisinya digunakan untuk melegakan batuk, selsema dan membantu peredaran darah yang baik.
.
Setiap tablet Shaklee Garlic Complex mengandungi 500mg ekstrak garlic tulen yg menyamai 1 ulas bawang putih segar.
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.
.
Harga 1 botol Garlic Complex RM50.35 ( 60 bj)

Cara Nak Order Shaklee

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke link diatas dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. Penghantaran ambil masa 2-3 hari 

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Shazana Shaklee Independent Distributor (ID 1123652)
Email : shazanamhdsobri@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-5241445

COD Area: Gombak, Taman Melati, The ICON, AU, Setiawangsa, Wangsa Maju

Friday, 26 August 2016

RAWATAN TERBAIK KURAP, HINDARI PENYAKIT BERJANGKIT

"eee.. dia ada kurap. jangan kawan dengan dia. nanti berjangkit "

Kurap atau tinea corporis adalah sejenis penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan sejenis kulat (fungi) yang dipanggil dermatophyte.

Jangkitan boleh berlaku melalui sentuhan; sama ada dengan manusia atau haiwan yang berkurap atau dengan sebarang objek yang mempunyai kulat di atasnya (fomites). Ia juga boleh berjangkit secara autoinokulasi iaitu jangkitan daripada kawasan lain pada tubuh individu yang sama contohnya berjangkit di bahagian tangan atau badan akibat digaru dengan kuku jari yang dijangkiti kulat.

Keadaan kulit yang sentiasa lembap akibat pemakaian baju yang diperbuat daripada fabrik yang tidak menyerap peluh atau iklim yang lembap dan panas menggalakkan pertumbuhan dan jangkitan kurap.


1. GLA Complex mengandungi minyak Borage dan Vitamin E yang secara semulajadi bertindak mengurangkan keradangan kulit, kegatalan dan kulit kering pada kawasan kurap. Dengan pengambilan GLA Complex kesan parut kurap akan hilang dengan berkesan. 

2. Alfalfa Complex pula ialah membuang toksin dalam badan, melawan alahan dan jangkitan kulit. Apabila amalkan Alfalfa ini, rasa nak menggaru tu akan berkurangan kerana fungsi alfalfa itu sendiri mengelakkan kegatalan di kawasan berkenaan. Jika ada masalah kurap yang kerap datang dan pergi saya cadangkan anda amalkan Garlic.

3. Garlic Complex merupakan antibiotik semulajadi yang boleh melawan jangkitan kulat kerana bersifat anti-kulat dan semestinya mengelakkan kurap muncul kembali.





Cara Nak Order Shaklee

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke link diatas dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. Penghantaran ambil masa 2-3 hari 

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Shazana Shaklee Independent Distributor (ID 1123652)
Email : shazanamhdsobri@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-5241445

COD Area: Gombak, Taman Melati, The ICON, AU, Setiawangsa, Wangsa Maju

Wednesday, 29 June 2016

KULIT SENSITIF TEMPAT JERAWAT MEMBIAK KINI DAH KEMBALI LICIN


APRIL 2016 (MUSIM KEDUA)
TESTIMONI 1: ASMIDA FAZELI
.
BEBAS DARI MASALAH JERAWAT DAN MASALAH KESIHATAN
.



Assalammualaikum...

Hai nama saya Asmida, saya berumur 30 tahun, anak pertama dari lima orang adik beradik. Saya sudah berkahwin dan kini menetap di Alor Setar Kedah.
.

OK dipendekkan citer, pada umur 30 tahun ini saya enjoy dengan
kesihatan optima hasil istiqamah dengan suplement semulajadi
Shaklee. Pejam celik, pejam celik dah 3 tahun saya mengamalkan vitamin Shaklee. Alhamdullilah memang tak pernah ke klinik atau hospital, farmasi jauh sekali.
.

Alhamdullilah dengan kesihatan yang Allah berikan, setakat hari ini
saya tiada masaalah kesihatan dalaman yang terok, selain masalah luaran iaitu masalah JERAWAT yang banyak di muka.
.

Saya memang bukan jenis suka mengunakan produk kecantikan atau krim-krim yang banyak dijual dipasaran sebab saya takot kulit muka semakin teruk. Saya cuma menggunakan pencuci sabun susu kambing untuk membersihkan muka dan compact powder jer bila kuar rumah.
.

Saya terjebak dengan vitamin Shaklee nie kerana saya selalu google tentang jerawat, banyak mengatakan sekiranya jerawat banyak ni badan kita banyak toksin dan perlu detoks. Detoks ada banyak jenis jadi saya memilih untuk detoks dengan vitamin sebab berbentuk tablets dan mudah untuk ditelan, jadi saya memilih vitamin shaklee untuk buang toksin dalam badan.
.

Sejak dari itu saya mengambil vitamin ALFALFA, VIVIX, VITAMIN C, GLA COMPLEX, GARLIC COMPLEX secara konsistent, bersama 3 liter air putih. Saya mengambil 10 biji Alfalfa, 6 biji Vitamin C, 2 biji GLA Complex dan 1 sudu tea Vivix dalam sehari.
.

Selepas 2 minggu pengambilan ia memang memberi kesan yang menakjubkan, jerawat berkurangan dan paling best dapat bonus lain iaitu badan semakin bertenaga, ringan tidak merasa letih dan paling best period teratur serta keputihan tiada.
.

Saya amat berpuas hati dengan kesan pengambilan vitamin dari Shaklee. Sehingga sekarang saya masih mengamalkan vitamin Shaklee untuk kesihatan yang berpanjangan. Vitamin ni bila sakit pun boleh diambil. Vitamin ni bukan ubat, ubat kita makan apabila sudah atau semasa sakit, tetapi vitamin perlu dan lebih baik diambil sebelum jatuh sakit.
.

Walaupun saya tiada sakit yang terok tapi saya perlu pelihara
kesihatan sebagai pencegahan supaya tidak sakit, Sebab bila dah sakit kita terpaksa bergantung dengan ubat. Bagi saya melabur untuk vitamin adalah lebih baik dari terpaksa melabur untuk menanggung kos hospital dan ubatan.
.

Alhamdulillah.. Yeahhhhhhhh sekarang saya bebas dari semua masalah kesihatan.

Sekian Terima kasih.

Cara Nak Order Shaklee

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke link diatas dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. Penghantaran ambil masa 2-3 hari 

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Shazana Shaklee Independent Distributor (ID 1123652)
Email : shazanamhdsobri@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-5241445
COD Area: Gombak, Taman Melati, The ICON, AU, Setiawangsa, Wangsa Maju



Thursday, 23 June 2016

TURUN BERAT DAN DETOX BADAN DENGAN SELAMAT

KENALI SARAH

=============



Wanita comel lotey happy go lucky ini dikenali sebagai Sarah, dikurniakan 2 cahaya mata yang comel dan bijaksana. Mempunyai hobi bercuti bersama keluarga dan kemudian menyimpan kenangan-kenangan percutiannya didalam blog beliau menjadikan wanita ini antara blogger yang hebat.
.
.
Berminat untuk serius dalam perniagaan Shaklee sejak dari tahun 2012 lagi. Beliau sungguh menggemari Set Detoks Parasit yang mengandungi Vivix, Alfalfa, Garlic dan DTX Complex. Kecintaan terhadap set ini kerana keberkesanannya dalam menurunkan berat sebanyak 4 kg dalam tempoh 10 hari sahaja! Menakjubkan! Malahan hasil dari Detoks Parasit ini, jerawat mulai hilang dan tak tumbuh-tumbuh lagi..
.
.
Mendefinasikan SUPERMOM sebagai ibu yang hebat!! Beliau menyatakan, setiap perjalanan permulaan seorang ibu telah menjadikan ianya hebat, sejak dari mengandung, melahirkan hinggalah membesarkan anak-anak. Beliau juga berkata, keputusan beliau untuk melepaskan kerjaya untuk menjadi suri rumah sepenuh masa boleh dikatakan hebat kerana tidak semua ibu diluar sana yang mampu lakukannya.
.
.
Sesuai denga tagline beliau "SARALICIOUS WORLD" dan personaliti beliau yang ceria sentiasa menghadapi rintangan dan dugaan hidup ini.
.
.
Semoga Sarah terus maju dan menjadi inspirasi kepada ibu-ibu di luar sana!
.
.
Nak dengar sendiri kisah Supermom ini, bolehlah tonton video beliau di sini :

>> https://goo.gl/96OO0F


Cara Nak Order Shaklee

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke link diatas dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. Penghantaran ambil masa 2-3 hari 

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Shazana Shaklee Independent Distributor (ID 1123652)
Email : shazanamhdsobri@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-5241445
COD Area: Gombak, Taman Melati, The ICON, AU, Setiawangsa, Wangsa Maju


Google+ Followers

Cuci Mata