Monday, 15 June 2015

BERBALOI WALAUPUN COMPLICATED

assalamualaikum. 

setiap org BERANGAN-ANGAN untuk ada aset di bawah nama sendiri dan hasil usaha sendiri namun x semua berkesempatan untuk merasai nikmat tersebut. mcm aku dl, selalu sgt mngimpikan rumah yg cenggitu, cenggini, namun, ikut pada poket sendiri, eh mampu ke aku, kan.. so better ukur baju di bdn sendiri. untuk ada aset, based on kemampuan kte lebih baik dr beli rumah yg harga wow sgt tp x mampu nk bayar dan akhirnye mcm2 jadi pulak. xkan kte nk bnd tu semua berlaku pd kte kan. so better find 1 aset yg kte mampu untuk miliki dan biayai. 

di entry kali ni, aku nk share sedikit alkisah based on experience aku dan abi. bukan mudah rupenye. seriously sepaking, mmg complicated. dl, aku ada juga mendaftar utk PRIMA, namun bertahun2 x d panggil, haa kt situ dh ada kekecewaan. dan aku pun tetiba bniat nk mbiarkn hasrat dan impian untuk mbeli rumah spnjg bertahun2 itu. tp allah tu maha penyayang lg maha mngasihani, allah titipkn seorg hamba allah utk mbantu. namanya enya. die bkerja sbg Mortage Consultant (FT Region), Maybank. Die memaklumkan bahawa ada 1 project on going di Cyberjaya, Limited as it is under PRIMA dan private developer project. Dan aku boleh liase dengan 1 staff who is her friend as well in Sterling Prima. Aku dan abi mmg x mnunggu la gamak nye mcm tu kan. Esok nye kebetulan cuti, aku dan abi, terus ke sana. office Sterling Prima kt NeoCyberjaya. (Penat mmg penat la, sebab ye la, hari offday kot... huhu sanggup)

Setibanya disitu agak ramai juga la sebenarnya org yg bminat untuk mendaftar dan melihat sendiri rumah contoh nye disitu. Kt dalam office mereka, ada rumah contoh. cantik gile, okay. bagi org yg baru 1st time nk beli rumah, dengan size yg sederhana, dan affordable, mmg akn teruja dan bersyukur dah dengan ape yg diberi. sebab selain dr size yg okay untuk kami 5 beranak (as of now), rumah partly furnished, 2 carpark, taman perumahan dan byk lagi juga disediakan disekitar kawasan peruamahan. 

ok, back to the root. so ktorg sampai je situ, jumpa dengan staff named, Najwa. She assisted us with those simple explanation and bring us walk in to the show room yg juga dalam office die. impressive. cantik. antara yg developer provide kan untuk partly furnishes are washing mashine, cabinet kitchen, fans, air conditioner, refrigerator, cooking fan, built in oven, 2 carpark. menarikkan. so ktorg pun daftar nama dan beri document yg diperlukan. Najwa maklumkan, untuk tunggu sehingga dipanggil dan juga blh buat semakan secara onlinesebelum ni ada unit 200k and 280k. tp beza nya, 200k - view x berapa cantik, xde furnish, 1 carpark. 280k pulak, view menarik, partial funish, 2carpark. ok la kan.. 

selepas tunggu dalam lebih kurang sebulan juga la kot (penantian suatu penyiksaan), aku pun hampir setiap 3-4 hari, check online. dan mcm nk lompat ke dinding masa aku tengok status permohonan aku jadi 'DITAWARKAN RUMAH'.. so hari esok nya aku trime SMS, minta datang ke office untuk proses undi unit rumah dan process seterusnya (kena byr duit rm3000 dan hantar borang LPHS serta document kwsp, slip gaji / surat akuan sumpah - kalau bekerja sendiri)


Next day, kebetulan aku offday, so aku dan abi pegi lagi sekali ke office Sterling Prima di NeoCyberjaya. pergh aku pulak yg berdebar sebab nk kena undi, so almaklumla, tangan aku ni selalu nya 'TAK ONG' so aku bagi peluang pada abi untuk cabut undi unit rumah. Alhamdulillah, Nombor cantik... !!! haha selepas tu, ktorg dipanggil oleh pekerja situ. proses pmbyran dan pnyerahan document yg diperlukan selesai. 1st stage done. 

now loan submission. seriously aku rasa mcm nk nangis sebab process bnye sgt sgt sgt damn compicated. roughly document yg diperlukan tu sebenarnye sgt sgt sgt la byk. 10% nk kena cekau la. nasib baik ada family yg tolong dulukan, nnt dpt balik kwsp, dpt la pulang kan balik duit pinjaman dr mereka. syukur sgt alhamdulillah..... dipermudahkan serba serbi...

ok, antara document yg diperlukan adalah seperti berikut. cuma ada bank yg sgt complicated but at the end, berbuah kan hasil yg terbaik, tu adalah sgt menakjubkan. alhamdulillah syukur...


  1. Copy kad pengenalan suami isteri/diri sendiri
  2. EA Form atau EB form (kalau berniaga sendiri)
  3. Payslip 3bulan atau 6bulan kalau commision/overtime/allowance variable
  4. Booking form/SPA (Receipt pmbyaran masa buat booking, mcm aku, masa aku byr rm3000 tu, receipt tu yg diperlukan)
  5. Supporting document untuk saving korang (Contoh :ASB/Tabung Haji)
  6. Borang Application form
  7. Bank statement (Saving dan Bank gaji)
In additional mcm aku sendiri, banker aku minta macam2 yg pelik juga aku rasa tapi never mind la, aslkn, mbuahkan hasil yg terbaik, aku relakan je nk kena buat ape2 pun, walaupun kdg2 aku rasa mcm depressed dan annoying hahaha... dan antara yg not listed in above lists yg aku update kan adlh seperti berikut.. 

  1. Employment letter
  2. Kad pekerja
  3. General line and extension to supervisor and manager incharge
  4. Receipt settlement for credit card and any loans
Aku dulu ada buat LOAN ASB EASY RHB. seriously it is a part of my liabilities, mmg kacau. so aku nk kena cancel LOAN tu dulu, lama gile process cancellation and need to pay 3% from total ASB LOAN as a penalty for the cancellation within 3years. xpela, asalkan loan blh di teruskan processnye, why not i do. officer kt easy RHB plk berlagak masing2, lepas tu once i reported or forwarded to dorg punya careline pun, nothing much i can say then, lembap. seriously, aku email byk kali untuk expedite kan process cancellation, x berbalas. sabo je la..... lepas tu ada officer call just make enquiries, seolah she know nothing. opsssss geram plk aku bile ckp ttg hal ni.. stressss.. air dh banjir dh otak aku ni haha... so once aku dh dpt letter stated that the cancellation is in progress, just attached togther pada banker for further assistant from his side. 

so ni aku nk bagi la details or contact number banker yg terbaik. 

  1. Faez Awani - 0125449149 (Public Bank)
  2. Husniyyah - 0103676084 (Maybank)

lastly but not least, bersyukur sgt..... akhirnye process semua dan pnantian dh selesai..... lepas ni dh blh kumpul duit utk settlement ape2 yg blh di settle kan sebelum dpt kunci rumah (Approximately 3rd quater 2017 or early 2018). So atleast dptla release sikit dan x tertekan sgt. so once signed S&P, dh start byr interest, still affordable lagi la.. semoga rumah ni mjadi rumahku syurgaku buat abi dan anak2.. 


special thanks to my prince charming (Abi) atas kesabaran. pergh masa nk uruskan ni, aku mmg pot pet pot pet... stresss.... huhu.. abi tadahkan je la telinga mdengar bini die ni pot pet pot pet.. hahaa... terima kasih abi..  
Post a Comment

Google+ Followers

Cuci Mata